De tuin in april 2019

De tuin in april 2019


WZC Groenhof - Dagcentrum Intermezzo

De tuin tijdens de maand APRIL:

Na we al tijdens de wintermaanden hebben kunnen genieten van de prachtige oranje bloemen van de toverhazelaar (januari-februari) en de gele kornoelje (februari-maart), zijn we al toegekomen aan de maand april.
De tuin rond ontwaakt langzaam maar zeker…
En hoe?!

Prachtige tulpen in zachtroze tot donkerroze tinten heten de bezoekers welkom vanop de plantenheuvels en nodigen hen uit tot een bezoek aan dit gloednieuwe woon-zorgcentrum.

Voor de haagblokken die de inkom van het rusthuis links en rechts flankeren is het nog even wachten op hun mooie groene blad (Deze zijn één van de laatste onder de bladverliezende planten die beginnen uit te lopen…), doch de bomen, met name: de Europese vogelkers die in de onmiddellijke omgeving van dit rusthuis staan, beginnen al mooi groen te worden. Binnenkort, eind april-begin mei, zullen de ontluikende bladeren gevolgd worden door een mooie witte bloemen die tegelijk een aangename geur afgeven. Het eerste jaar na aanplant zal de bloei nog iets minder uitbundig zijn, daar elke boomkroon 1/3 uitgedund werd om een goede hergroei te verzekeren.

Eénmaal binnenin het rusthuis, kan je genieten van de twee binnentuinen.

In de rechtse binnentuin, kan je jezelf verliezen in een ware bloemenpracht van roze tulpen en diepblauwe hyacinten. De hyacinten zorgen ervoor dat de binnentuin als het ware geparfumeerd wordt. De zachtgeurende bloemen laten de bewoners én de bezoekers nog meer verlangen naar de lente en zomer!

In de komende weken volgen dan ook de witte narcissen of paaslelies die ervoor zorgen dat de kleurenpracht nog iets langer duurt.

In de linkse binnentuin geen bloembollen, doch ook daar is de lente al voelbaar. Waar we tijdens de maand februari en maart nog konden genieten van de zacht gele bloemetjes van de gele kornoelje, kunnen we nu al genieten van de prachtige bloemenpracht van de Lampepoetserstruik. Witte katjesachtige bloemen zorgen voor een waar schouwspel en een streling voor het oog. De lente is nog maar goed en wel begonnen en we kijken nu al uit naar de herfst wanneer deze struikjes zich zullen laten opvallen door hun opvallend rood-oranje herfstkleuren.

De groene bosranden die de grenzen van de site omzomen zijn nu nog wat aan de kleine kant, maar vanaf volgend jaar, wanneer de planten wat meer uitgegroeid zijn, zal de oase van rust alleen maar toenemen!

Voor kleuren en bloemenpracht van de talrijke veldbloemen die ingezaaid werden in de grote parkzone, is het nog eventjes wachten.
Halfweg april wordt de hele zone gemaaid zodat de ontluikende minuscule plantjes meer licht en voorsprong krijgen op de aanwezige grassen en eventuele onkruiden.
Vanaf dan ligt de weg open naar een lente en zomer vol van éénjarige bloemen, zoals de klaproos, de korenbloem, de bolderik, de gele ganzenbloem,… . Deze zullen zich beginnen tonen vanaf eind mei-begin juni.
Voor de meerjarige bloemen, zoals de wilde margriet, is het nog even wachten, deze zullen pas vanaf de lente in 2020 hun bloemenpracht kunnen tonen.

Tot zover deze update voor deze maand!

Ik zou zeggen: Geniet van het prachtige schouwspel die de natuur te bieden heeft, tijdens deze prachtige lentemaand!

Tot volgende maand, voor een blik op de tuin tijdens de maand mei!

Wordt vervolgd…